Brændeovne

En brændeovn fra HETA giver hygge og sund fornuft. Alle vores ovne er konstrueret til konstant fyring takket været robust konstruktion og materialer af høj kvalitet.

ⓘ Links vil omdirigere dig til Heta officielle butik.

Brændeovn

Elsker du også den dejlige varme, som en brændeovn giver? Det kan vi godt forstå. Der er noget helt særligt ved et hus eller sommerhus med ild i brændeovnen. Med en brændeovn i dit hjem kan du desuden spare på andre varmeudgifter.
Valg af brændeovn
Ligesom mange andre, er du måske i tvivl om, hvilken størrelse brændeovn, du skal vælge til dit hus, lejlighed eller sommerhus? Det er let at lade sig forføre af et bestemt design, men det er desværre ikke helt nok, hvis du skal have optimalt udbytte af din nye ovn. Det er ret afgørende, at du køber den rette størrelse og rette type brændeovn.

Fritstående brændeovn eller væghængt brændeovn
Du kan få en brændeovn, der skal stå på gulvet, men du kan også få en væghængt brændeovn eller en indbygningsbrændeovn. Dit valg afhænger af, hvor din brændeovn skal stå, om du skal bruge den i et eksisterende hus eller nybyggeri. Hvis du bygger nyt hus, er det smart at tænke brændeovnen ind helt fra begyndelsen af byggeprocessen.
Tips til ny brændeovn
Der mange ting, du skal tage stilling til, når du skal købe en ny brændeovn. Derfor kommer der her et par tips til, hvad du skal overveje, inden du køber en ny brændeovn.
Størrelse på areal, der skal varmes op
Når du skal vælge ny brændeovn, skal du både kigge på antal kvadratmeter – skal brændeovnen kun varme et lille areal op eller hele dit hus? Hvor skal brændeovnen stå? Og er der brændbare materialer lige ved siden af den? Du skal også kigge på, hvilken type isolering dit hus har. Mange er tilbøjelige til at købe brændeovnen lidt for stor – for at være på den sikre side. Men det kan ende med at blive et dårligt valg, fordi du fyrer for lidt og ved for lav temperatur til lige dén type brændeovn. Og det giver dårlig forbrænding – og skader dermed miljøet.
1 kW varmer 20 m2
Brændeovnens varmeydelse står i kW. Hvis dit hus er godt isoleret, skal der cirka 1 kW til at opvarme 20 m2. Er dit hus derimod dårligt isoleret, kan 1 kW kun opvarme omkring 10 m2. Hvis ovnen er din primære varmekilde, skal du typisk gå efter en varmelagringsovn, som afgiver varme over mange timer – helt op til 17 timer.

Hvis din brændeovn ikke er din primære varmekilde, men bare skal give lidt ekstra varme, så skal du typisk kigge efter en ovn eller pejs med en effekt på mellem 3-5 kW – den dækker varmebehovet for et gennemsnitligt parcelhus.

Strålevarme eller konvektionsvarme
Konvektionsprincippet er det mest brugte system i dag. Her cirkulerer der luft mellem en indre og en ydre stålkappe. Den varme luft søger op og opvarmer rummet. Med en konvektionsbrændeovn får du en jævn varme, og konvektionsbrændeovnen må stå tættere på noget, der kan brænde, end en stråleovn. Derfor er det vigtigt, at du tænker over, hvor du vil placere din brændeovn. Du får en mere intens varme med en strålevarmeovn – og den kan være god til mindre rum.
Stål-, pladejerns- eller støbejernsbrændeovn
Du kan få en god brændeovn, som er lavet af enten stål, pladejern og støbejern – alle materialer er gode til at lave brændeovne af. Nogle er lavet af en kombination af fx pladejern og støbejern – som HETAs brændeovne.

Stål og pladejern er materialer, som er forholdsvist nemme at bruge til at forme flotte former til brændeovne – derfor er de to typer materialer meget brugt til brændeovne i dag. En brændeovn lavet af pladejern varmer desuden hurtigt op, så du hurtigt får glæde af varmen – samtidig med, at den køler hurtigt af, når du ikke skal bruge mere varme. Brændeovne af støbejern er meget solide og holder på varmen længere tid end brændeovne af stål eller pladejern.

Husk, du også kan få brændeovne, der er beklædt med stålkakler, keramik, fedtsten, limestone, granit og sandsten. Hvis du vælger en brændeovn af stål eller støbejern, skal du være opmærksom på, at den hurtigere bliver varm end, hvis du vælger en ovn med fedtsten eller kakler. Når ilden er gået ud, køler den også hurtigere af.
Hvilken træsort skal jeg fyre med?
Alt træ har cirka samme brændværdi per kilo – men du kan alligevel mærke en forskel. Eg og bøg er fx tungt og har større vægt og dermed større brændværdi per kubikmeter. Fyr, lærk og gran er meget let og har en mindre brændværdi per kubikmeter. De tunge trætyper kan være lidt svære at tænde op med. Derfor kan du med fordel tænde op med de lettere typer – fx fyr – og når der er godt gang i ilden, kan du lægge eg eller bøg i ovnen. Og så skal du huske, at du får den bedste forbrænding med tynde stykker træ, fordi de hurtigere bliver varmet op end store træstykker. Store stykker træ afgiver ofte en masse tyk røg – og det er ikke godt for dig eller miljøet.

FAQ om brændeovne

Hvordan tænder man op i en brændeovn?

1. Først skal du åbne helt for luftspjældet i din brændeovn.

2. Herefter lægger du i bunden tre pinde vinkelret med brændeovnslågen. Der skal være cirka to centimeter mellem hver pind.

3. Nu ligger du endnu et lag mindre pinde på tværs af de første pinde. Og sådan kan du fortsætte, så du har flere lag på tværs af hinanden.

4. Til sidst putter du lidt kvas eller meget tynde pinde øverst – og gerne også et par optændingsposer eller optændingsbrikker – og sætter ild til. Det er en god ide at lade din brændeovn stå lidt åben, indtil ilden har fået rigtigt godt fat.

5. Når ilden har godt tag i brændet, kan du skrue ned for luftspjældet og lukke lågen.

6. Hvis ruden eller stenen i ovnen bliver sorte, så er det et tegn på, at brændeovnen får for lidt luft. Så kan du åbne for luftspjældet eller lugen, til ilden igen har godt fat.

Hvilken brændeovn skal man vælge?

Hvilken brændeovn, du skal vælge, afhænger af dit behov og din smag. Du skal overveje, hvor stort et areal, brændeovnen skal dække, og hvor den skal stå. Du skal også tænke på, om din nye brændeovn skal være fritstående, hænge på væggen eller være indbygget. Du skal også overveje, hvilket materiale, din brændeovn skal være lavet af – og om den for eksempel skal beklædes med fedtsten eller klinker.

Det er desuden vigtigt, at du tjekker, om din skorsten er klar til en brændeovn. Har du allerede en brændeovn, er der sikkert ikke problemer, men har du ikke haft en brændeovn før, så skal du sikre dig, at din skorsten har den rette størrelse, at den er tæt og har det træk, der kræves. Spørg eventuelt din lokale skorstensfejer.

Hvad brænder bedst i brændeovnen?

Du er måske fristet af at putte alt muligt brændbart i brændeovnen – mælkekartoner, æggebakker, aviser og ugeblade og forskellige typer affaldstræ. Men generelt skal du ikke bruge andet end rent træ i din brændeovn. Det meste andet udvikler giftstoffer, når det brændes af, så det skal du helst ikke bruge. Du kan bruge alle rene gængse former for træ. Men husk, du kun må fyre med tørt træ. Brændet skal være kløvet og lagt til tørre 1-2 år i ly for regn og sne for at få en fugtighed på max 18 procent.

Hvordan gør man glasset rent i en brændeovn?

Hvis dit træ ulmer i stedet for at brænde i din brændeovn, får du sod på glasset. Det sker for eksempel, hvis dit træ ikke er tørt nok. Så bliver forbrændingstemperaturen for lav. For at gøre glasset rent i brændeovnen kan du bruge et helt almindeligt pudsemiddel til vinduer, eller du kan bruge en speciel glasrens.

Forurener en brændeovn?

Ja, det forurener, når du fyrer op i din brændeovn – men heldigvis er der meget, du kan gøre for at begrænse forureningen, ligesom du skal huske, at træ er verdens mest klima- og miljøvenlige råstof. De fleste nyproducerede brændeovne er desuden udviklet, så de forurener mindst muligt.

Det er de fine partikler fra brændefyring, der har sundhedsskadelige konsekvenser for mennesker, og det er under optændingen i brændeovnen, at brændet udleder flest sundhedsskadelige partikler. Antallet af partikler i røgen afhænger af, hvor rent og tørt brændet er, og hvor god forbrændingen er. Derfor er det vigtigt, at du tænder rigtigt op og fyrer rigtigt i din brændeovn – hvis du er omhyggelig, er du også med til at begrænse udledningen af partikler fra brændeovnen.

Kontakt os

Tak for din besked. Vi vil forsøge at svare hurtigst muligt.
Ups! Noget gik galt under indsendelse af formularen. Prøv igen.