FAQ & guider

De mest almindelige spørgsmål og svar, der kan hjælpe dig
med at vælge din drømmepejs.

Valg og køb af brændeovn

Når du overvejer at købe brændeovn, er der mange overvejelser, som det er godt at gøre sig på forhånd.Her svarer vi på nogle af de almindeligste spørgsmål, som er relevante før anskaffelsen af en ny brændeovn.

Har du spørgsmål, er du naturligvis altid meget velkommen til at kontakte din lokale HETA forhandler.
Hvor stor skal din brændeovn være?

Skal brændeovnen være din primære kilde til opvarmning eller kun supplement til din nuværende varmekilde, hvor du først og fremmest vil nyde flammerne? Svaret er afgørende for dit valg af brændeovn.

Brændeovnes effekt bliver målt som en kW-værdi. KW er udtryk for den mængde varme, som ovnen afgiver. En tommelfingerregel siger, at 1 kW kan opvarme et rum på 10-20 kvadratmeter med normal loftshøjde alt efter husets isolering. Værdien ”kW ved afprøvning” fortæller, om den effekt, ovnen er godkendt efter ved den standardiserede EN-afprøvning.

Pas på med at købe brændeovnen for stor, da det kan føre til at man fyrer med for lidt lufttilførsel, så forbrændingen ikke er optimal.

Skal du vælge strålevarme eller konvektionsvarme?

De fleste nye ovne er lavet efter konvektionsprincippet, hvor der cirkulerer luft mellem en indre og en ydre stålkappe. Når luften bliver varm, stiger den til vejrs og opvarmer rummet. En konvektionsbrændeovn giver en jævn varme og må stå tættere på brændbare materialer end en stråleovn. Du skal derfor nøje overveje, hvor din brændeovn skal stå. Strålevarmeovnen giver en mere intens varme, og kan være velegnet til mindre rum.

Skal du vælge plade- eller støbejerns brændeovn?

Både pladejern og støbejern er fortrinlige materialer til fremstilling af brændeovne og pejseindsatse. I alle HETAs produkter indgår både pladejern og støbejern. Fordelingen bestemmes i forhold til holdbarhed og design.

Skal du vælge stål, kakler, granit eller fedtsten til brændeovn?

HETAs ovne er lavet af stål og støbejern. Du kan derudover vælge at beklæde din ovn med stålkakler, keramik, fedtsten, limestone, granit og sandsten i flere varianter. Dit valg afhænger af stil og design, men også af nogle faktuelle forskelle. En ovn, som kun er fremstillet af stål eller støbejern, bliver hurtigere varm end en ovn med kakler eller fedtsten. Til gengæld køler den også hurtigt af, når ilden er gået ud.

Kakler og specielt fedtsten er lidt længere om at varme op, men til gengæld holder de på varmen længe efter, at ilden er gået ud. De lidt større fedtstensovne kan holde på varmen i mange timer og kan let holde stuen/huset dejlig varmt hele natten, så der også er lunt om morgenen, når du står op.

Hvilken forbrændingsteknik skal din brændeovn have?

For din pengepungs og miljøets skyld skal du overveje, hvordan din brændeovn brænder. HETA-ovnenes helt unikke dimensionering af brændkammer og tilhørende luftveje betyder, at CO2 og skadelige partikler er reduceret til et absolut minimum. HETAs moderne forbrændingsteknik Clean Burn er særdeles effektiv og fjerner sodpartikler på glaslågen og gennem røgkanaler. Når du tænder op, opstår der med det samme en sund og behagelig strålevarme gennem de store glasruder, og kort efter begynder konvektionssystemet at fordele varmen og hyggen i rummet og de tilstødende lokaler.

Hvor meget plads skal en brændeovn have?

For at undgå brand og personskader skal du sørge for at brændeovnen står på et ikke-brandbart underlag, som for eksempel en glasplade. Pladen skal som minimum dække 30 cm foran brændeovnen og 15 cm ud til hver side. En brændeovn, der står op ad en murstensvæg eller andre ikke-brandbare vægge, behøver principielt ikke afstand til væggen, men 5-10 cm anbefales, fordi det giver den bedste udnyttelse af konvektionsluften og gør det lettere at rengøre og servicere brændeovnen.

Undgå at have møbler for tæt på brændeovnen. Du kan læse på brændeovnens mærkeplade, hvad sikkerhedsafstanden er. Du skal også være opmærksom på, at en brændeovn kan afgive så meget varme, at det kan være generende at sidde meget tæt på den.

Hvad koster en brændeovn?

Det er desværre ikke muligt at svare helt generelt på, hvad en brændeovn koster. Det kommer helt an på, hvad du ønsker.

Kontakt en HETA forhandler og få en pris på netop den brændeovn, der passer til dine ønsker.

Hvad skal en brændeovn stå på?

En brændeovn skal stå på en ikke-brandbar overflade. Det kan være en glasplade.

En brændeovnsplade i hærdet glas er velegnet, da den beskytter dit gulv mod aske og brændemærker, samtidig med at den giver en flot finish.  Du finder forskellige former og størrelser i HETAs sortiment.

Der findes også brændeovnsplader i stål og skifer, som også er ikke-brandbare.

Hvor stor skal pladen under brændeovnen være?

Hvor stor pladen skal være afhænger af brændeovnens størrelse. Pladen under din brændeovn skal som dække gulvet 30 cm ud foran brændeovnen og 15 cm til hver side.

Pladerne findes i flere forskellige standardmål. Hos HETA har vi både universalplader og plader, der er lavet til Scan-Line 8, Scan-Line 500, Scan-Line 800 og Scan-Line 1000.

Sådan bruger du din brændeovn

Når du har anskaffet dig en brændeovn kan du opleve, at du bliver i tvivl om, hvordan man bør bruge den. Læs med her, hvor vi svarer på nogle almindelige spørgsmål om brug af brændeovnen.

Når du først har anskaffet dig en brændeovn, melder der sig nye spørgsmål. Hvordan bruger man den rigtigt og miljørigtigt? Det kan du læse mere om her, hvor vi svarer på almindelig spørgsmål om brug af brændeovnen.
Hvordan tænder man op i en brændeovn?

1. Åben helt for luftspjældet.

2. Læg tre pinde vinkelret med lågen i bunden af ovnen. Husk cirka to centimeter mellem hver pind.

3. Læg herefter nogle mindre pinde på tværs. Ovenpå lægger du igen nogle tyndere pinde vinkelret på lågen. Læg evt. flere lag på kryds og tværs.

4. Læg til sidst kvas eller meget tynde pinde og et par optændingsposer eller -brikker allerøverst.

5. Sæt ild til kvas eller tynde pinde, og lad gerne ovnen stå cirka en centimeter åben, indtil ilden har godt fat.

6. Gå herefter over til almindelig drift. Brug her kun sekundær luft/forbrændingsluft og luk alt andet: dør, primær luft, ventil, askeskuffe m.m., så der kun tilføres luft fra toppen af lågen/glasset.

7. Bliver ruden eller stenene herefter sorte, får ovnen for lidt luft.

Hvad må man fyre med i en brændeovn?

I din brændeovn må du fyre med tørt brænde, der er beregnet til formålet. Det kan anbefales at tage brændet ind i hjemmet en uges tid før det skal bruges, for at sikre, det er tilstrækkeligt tørt, så det ikke ryger for meget.

Mange kaster både mælkekartoner, gamle paller og æggebakker, men afbrænding af al slags affald er forbudt.

Hvad må man ikke fyre med i brændeovnen?

- Overfladebehandlet træ, som for eksempel trykimprægneret træ og paller

- Affaldstræ, som kan indeholde rester af maling, lim og/eller søm

- Almindeligt husholdningsaffald som mælkekartoner, ugeblade

- Byggeaffald som spånplader og gipsplader

Hvorfor larmer min brændeovn?

Når jern og stål bliver varmet op, som det gør i en brændeovn, så giver det sig lidt. Det betyder at svejsningerne belastes og det kan afgive de knitrende eller tikkende lyde, som du måske har hørt. Det er normalt og ufarligt.

Hvorfor går ilden ud i brændeovnen?

Hvis ilden går ud og glasset soder til, skyldes det, at flammerne ikke får ilt nok. Det sker, hvis du fyrer du forkert op i din brændeovn.

Kan en brændeovn blive for varm?

Brændeovne, der fyres med brænde, kan blive op til 400 grader varm – og det kan den godt tåle. Glasset i moderne brændeovne kan dog tåle væsentligt højere temperaturer.

Hvis du er nervøs for, om din brændeovn afgiver for meget varme, kan du trøste dig med, at det er ikke er skadeligt for brændeovnen.

Hvordan tørrer man brænde?

Du kan bruge alle gængse former for træ. Brændet skal være kløvet og lagt til tørre 1-2 år under et halvtag for at opnå en fugtighed på max 18%. Husk på at brændet optager lidt fugt i vinterperioden. Alt træ har ca. samme brændværdi pr. kg. Eg og bøg er f.eks. tungt, og har større vægt og dermed større brændværdi pr. kubikmeter. Fyrretræ er meget let, og har en mindre brændværdi pr. kubikmeter.

Rengøring, vedligehold og reparation af brændeovn

Hvordan rengør man glasset i en brændeovn?

Hvis dit træ ikke er tørt nok, vil forbrændingstemperaturen være for lav. Træet ulmer i stedet for at brænde, og det giver sod på glasset. Du kan rengøre glasset med almindeligt vinduespudsemiddel eller en speciel glasrens, som du kan købe hos din HETA forhandler.

Hvordan rengør og reparerer man lakken på en brændeovn?

Du kan tørre brændeovnen af med en fugtig klud. Reparer eventuelle små skader med en reparationslak på spraydåse.

Hvordan rengør og reparerer man brændeovn med fedtsten?

Fedtsten er et forholdsvis blødt naturprodukt. Du kan derfor reparere små ridser eller anden beskadigelse af overfladen med fint sandpapir (korn 120), men vær forsigtig.

Hvordan rengør man brændeovnen?

Du kan rengøre snavsede overflader for sod, fedt osv. med vand og fx brun sæbe.

1. Fordel sæben på fladen

2. Lad den virke i nogle minutter

3. Vask fladen af med varmt vand

4. Når overfladen er tør, kan den evt. slibes let med fint sandpapir

Hvordan reparerer man større skader på brændeovnen?

Hvis et stykke er slået af, kan du lime det på med vandglas, som du kan købe hos din forhandler.

1. Smør vandglas på begge flader, hvor der skal samles.

2. Hold stykket på i 24 timer.

3. Slib efter med sandpapir, korn 120.

Hvis et stykke mangler, eller slagmærket er dybt, kan du reparere skaden med en blanding af fedtstenspulver og vandglas, som du kan købe hos din forhandler.

1. Bland pulver og vandglas til en passende konsistens.

2. Fjern eventuelt støv.

3. Pensl med vandglas for at sikre en god vedhæftning.

4. Påfør rigelig fedtstensmasse, da det trækker sig sammen, når det hærder. Du kan løbende fylde efter, hvis du synes, det er nødvendigt.

5. Efter 24 timer kan du slibe den hærdede overflade. Brug først sandpapir korn 60-80 og slut med sandpapir, korn 120.

Har du ikke fundet det du
skulle bruge? Tøv ikke med
at kontakte os!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.